Kurkuma kivonat az Arthro4 étrend-kiegészítőben

A kurkuma gyömbérfélék családjába tartozó lágy szárú, évelő növény, melyet legelőször több mint 3000 évvel ezelőtt alkalmaztak Indiában a hagyományos ajurvédikus orvoslásban.

Manapság pedig már tudományosan is bizonyítékot nyertek a kurkuma egészségügyi előnyei, melyet főként fő hatóanyagának, a kurkuminnak köszönhet.

A kurkumában közel 90 fitonutriens vegyületet azonosítottak napjainkig, köztük rengeteg vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet is, de tartalmaz karotinoidokat, xantofileket és karotinokat is, amik fokozzák antioxidáns hatását. De megtalálhatóak benne az Omega-3 zsírsavak és az alfa-linolénsav is, melyek például erőteljes gyulladáscsökkentő anyagok.

A kurkumin egy rendkívül hatékony polifenol antioxidáns vegyület, s emellett kivételesen hatásos gyulladásgátló, immunstimuláló és fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik. Éppen ezért válik a kurkuma elképesztően hatékonnyá az ízületi gyulladások, a porckopás és a reumás panaszok kezelése terén.

Az antioxidáns tulajdonságú polifenolok modulálni tudják a jeltovábbításért felelős molekulákat, emiatt is lehet a kurkumin pleiotróp tevékenységéről beszélni, vagyis egy gén több tulajdonság megváltoztatását eredményező hatásáról.

A kurkuma kivételesen erős fájdalomcsillapító anyag, ezért nagyon sokat tud segíteni ízületi-és porcproblémák esetén a fájdalmak és panaszok enyhítése terén.

Az kurkumin egyik legfontosabb hatása, hogy gátolja a ciklooxigenáz-2 enzimet (COX-2), mely a szervezetben a gyulladásos állapotok kialakulásáért felelős. A COX-2 enzim az arachidonsav prosztaglandin E2-vé alakításában játszik szerepet, mely egy gyulladásos ingerületátvivő molekula. Ennek köszönhetően a kurkumin csökkenti a leukotrién nevű gyulladásos ingerületátvivő molekulák szintézisét.

Emellett gátolja az arachidonsav anyagcserét, valamint a ciklooxigenáz, lipoxigenáz és citokin aktivitását is. Emiatt a kurkuma egyszerre több fronton is fellép a gyulladások ellen. A kurkumin kimagaslóan erős gyulladásgátló képességgel rendelkezik, olyannyira, hogy kimutatták, hogy egyes szintetikus gyógyszerekkel egyenértékű a hatása, azonban káros mellékhatások nélkül.

A kurkumin ellensúlyozni tudja a porcsejtekben lévő génexpressziót, ami megnöveli a kondrociták élettartamát, illetve javítja azon képességüket, hogy ellenálljanak az oxidatív stressznek. Emellett a kurkumin gátolja a nitrogén-oxid szintézisét, és a gyulladásos folyamatok serkentőjének, a TNF-alfa gátlásának révén azokat az utakat is, amelyeket létrehoznak.

A kurkumin nem csak az gátolja az arachidonsav beépülését a szinoviális membránba, hanem csökkenti a kollagenáz, elasztáz és a hialuronidáz váladékokat is az immunrendszer makrofágaiban. Ez nagyon lényeges hatása, mivel ez a 3 enzim okolható a porcok bomlásáért, ami az ízületi fájdalmak, betegségek fő kiváltója.

Kutatások is bebizonyították, hogy a kurkuma a porcokat is erősíti, ráadásul támogatja a porcok számára nélkülözhetetlen kollagén termelődését is. Ez nagyon fontos, mivel a porcok 67%-ban kollagénből épülnek fel. A kurkuma tehát egyszerre csökkenti a gyulladást, védi a porcot a lebomlástól, illetve támogatja az új porc termelődését is.

Szeretne még több infót a Zöldkagylóról? Nézze meg a másik oldalunkat, az ARTHRO4 zöldkagyló kapszula hatásairól. Itt további infókat kaphat róla, vannak vélemények és meg is rendelheti 1 perc alatt a készítményt.

Az Arizona Center for Integrative Medicine orvosi igazgatója, Dr. Randy J. Horowitz úgy gondolja, hogy a kurkuma az egyik leghatékonyabb természetes gyulladásgátló anyag. A doktor szerint egyértelműen megállapítható, hogy a már meglévő gyulladás esetében a kurkumában lévő kurkumin jelentősen csökkentheti a tüneteket.

Egy nemrégiben végzett japán kutatásban az interleukin (IL) -6 nevű gyulladásos citokint vizsgálták - ami az egyik okozója a rheumatoid arthritis kialakulásának -, és megállapították, hogy a kurkuma nagymértékben visszaszorította ezeket a gyulladásos markereket a szervezetben.
Emiatt azt a következtetést vonták le, hogy a kurkuma rendszeres fogyasztása hatékonyan előzheti meg az ízületi gyulladás kialakulását.

Ráadásul a különféle tudományos vizsgálatok és kísérletek során úgy találták a kutatók, hogy a kurkumin egyáltalán nem okoz mellékhatásokat, ellentétben a gyógyszerekkel, melyek számtalan toxikus hatást fejtenek ki a szervezetben, mint a fekélyek, a bélrendszeri vérzések vagy a fehérvérsejt szám csökkenése.

Egy 2009-ben készült tanulmányban a kurkuma kivonat hatásait és mellékhatásait vizsgálták térdízületi gyulladásban szenvedő 107 beteg részvételével. A páciensek egy része ibuprofent (800mg/nap), egy másik része kurkuma kivonatot (2 g/nap) kapott, majd 6 hét elteltével újra megvizsgálták mindkét csoportot gyaloglás, lépcsőzés közben, de a tevékenységek közben tapasztalt fájdalmat is figyelembe vették.

Komolyabb mellékhatások egyik csoportban sem voltak megfigyelhetőek, azonban mindkét csoport állapota javult, de a kurkumát fogyasztók kevesebb fájdalomról számoltak be járás és lépcsőzés közben. Emiatt a kutatók megállapították, hogy a kurkuma kivonat ugyanolyan hatékony és biztonságos lehet az ízületi gyulladás kezelésében, mint az Ibuprofen.

Az Indiai Nirmala Orvosi Központ által végzett egyik kutatásban rheumatoid arthritisszel küzdő betegeknek adtak kurkuma-kiegészítőt, hagyományos artritiszes gyógyszereket (diklofenak-nátrium), illetve a kettő kombinációját, majd összehasonlították az eredményeket.

A kurkumát kapó csoport szignifikánsan jobb eredményt ért el, mint diclofenac-nátrium csoport, és a legmagasabb összesített javulást is a kurkumás csoport mutatta, ráadásul tulajdonképpen negatív mellékhatások okozása nélkül.

Dr. Minerva Santos, New York-i kórházigazgató egész praxisa során felhasználta a kurkumát ízületi problémák és betegségek esetén.

Ezt a narancssárga fűszert, széles körben alkalmazzák Dél-Ázsiában, a konyhában és az orvoslásban egyaránt, hiszen gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkezik. Gyakorta javasoltam és javaslom jómagam is azoknak a pácienseimnek (a bioboltokban kapható kivonatokét is), akik fájó ízületekre panaszkodnak (…) Saját magam is kipróbáltam ízületi fájdalmaim ellen! Ez egy csodálatos fűszer!

A Los Angeles-ben élő táplálkozási szakember, Natali King szintén roppant pozitívan nyilatkozik a kurkumáról:

A kurkuma antioxidáns, gyulladáscsökkentő valamint antiszeptikus hatású növény. Ízületi fájdalmak és panaszok esetén különösen gyorsan segítségünkre lehet, amolyan kiegészítő kezelésként.” – véli Dr. King,


Jogi nyilatkozat (Prominent Disclaimer): Az oldalon megtalálható információk, oktatási célt szolgálnak. Kérjük ne kizárólag ezen az oldalon feltüntetett információkra támaszkodjon és a termék használata és fogyasztása előtt mindíg olvassa el a címkén feltüntetett figyelmeztetéseket, adagolási javaslatokat. Kérem vegye figyelembe, hogy az oldalon taglalt termékek, nem helyettesitík a vegyes étrendet és a változatos életmódot. Bármely készítményre való allergia esetén, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Nyilatkozunk arról, hogy a termékeken feltüntetett alkalmazásra és fogyasztásra vonatkozó információk, megegyeznek az ezen a weboldalon feltüntetett információkkal. Kérjük vegye figyelembe, hogy az oldalon megtalálható információk, az egészségügyi hatóságok által nem ellenőrzöttek. Kérjük vegye figyelembe, hogy az aktuális hatályban lévő magyarországi és közösségi törvények alapján, az étrend-kiegészítők és élelmiszerek nem rendelkeznek semmilyen gyógyhatással, így nem alkalmasak betegségek kezelésére, vagy megelőzésére. A weboldaon feltüntetett információk, reklám és hivatkozási céllal kerültek feltüntetésre és nem helyettesítik egy orvos, egy gyógyszerész vagy egy engedéllyel rendelkező természetgyógyász tanácsát. Ne használja az oldalon lévő információkat öndiagnózisra.

Zöldkagyló.bolt.hu © 2010 - 2019
Kérem értesítsenek, ha vannak akciók