Tömjénfa kivonat az Arthro4 izület + porcerősítőben

A Boswellia serrata, avagy a tömjénfa India, Észak-Afrika és a Közel-Kelet magas, száraz területein honos fafajta.

A Boswellia gyantája rengeteg biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaz, többek között terpéneket és boswellin-savakat, melyek hatékonyan gátolják a gyulladásos ingerületátvivő molekulákat. Ennek köszönhetően már évezredek óta alkalmazzák gyulladásgátlás, fájdalomcsillapítás és ízületi gyulladások ellen.

A porckopásért az ízületeket borító porc degenerációja tehető felelőssé. Kutatások szerint a Boswellia segít megakadályozni ezt a károsodást az ízületi szövetben és a porcban.

A Boswellia gyantájában kivételesen nagy mennyiségű szerves kalcium található, mely a szervetlen kalciummal szemben nem rakódik le, hanem beépül szervezetünkbe, ráadásul éppen oda, ahol a szervezetnek szüksége van rá.

A Boswellia olyan kivételesen hatékony gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mint egy nem szteroidos gyulladáscsökkentő gyógyszer. Azonban ezekkel ellentétben nem irritálja a gyomornyálkahártyát.

A tömjénfa gátolja az 5-lipoxigenáz működését, amely az első enzim a gyulladásos anyagok termelésekor. Ez az enzim hozzájárul a leukotriének létrejöttéhez, amik a gyulladásos folyamatok fő molekulái.

A leukotriének olyan szöveti hormonok, melyek a zsírsavak lebontása közben keletkeznek, és már a legcsekélyebb mennyiségben is közvetítő anyagokként szerepet játszanak a gyulladásos, illetve allergiás reakciókban.

Emiatt a simaizomzat hosszan tartó spazmusa jön létre, különösen a bronchusokban és a véredényekben, illetve fokozódik a véredények falának áteresztőképessége, ami miatt a gyulladásos sejtek ki tudnak vándorolni a környező szövetbe.

Fontos még, hogy a boswellia a human leukocita elastase (HLE) aktivitását is gátolja, ami szintén egy gyulladásos anyag, és sok gyulladásos betegségben emelkedett a szintje. A tudomány jelenlegi állása szerint a boswelliasav az egyetlen olyan anyag, ami a leukotriének és a HLE szintjét egyszerre tudja csökkenteni.

A Boswellia berepedezett porcok esetén képes visszaépíteni a porckopást, segíti a porcleválás visszaépülését, de porckorongsérv esetén is segíthet a gyógyulásban. Gyulladáscsökkentő hatása miatt pedig alkalmas a csont-ízületi gyulladás, osteoarthritis, rheumatoid arthritis kezelésére is.

Fájdalomcsökkentő hatása is kiemelkedő, így arthritis-es fájdalom, ízületi fájdalom, valamint krónikus hát- és izomfájás fennállásakor is sokat segíthet.

Emellett fokozza a gyulladt ízületek vérellátását, így javítja azok mozgékonyságát, miközben lassítja az ízületi szövet leépülését. Ízületi gyulladásban szenvedő betegek esetén az ödéma csökkenését és a fájdalom enyhülését eredményezi.

Támogatja az izomszöveti vérkeringés javítását, illetve hozzájárul a porcok erősítéséhez is.

Egyes vizsgálatok szerint a boswellia átlagosan 2 héten belül képes javulást elérni a fájdalom és az ízületi merevség tekintetében. Sőt, a reumás és oszteoartritiszes páciensek között a gyulladás csökkentésében a boswellia hatékonyabbnak bizonyult a receptre kapható gyógyszereknél, de az artritiszes fájdalom csökkentésében is kedvezőbb hatású volt egyes esetekben, mint az aszpirin és egyéb fájdalomcsillapítók.

A Boswellia állatkísérletekben kísérletileg előidézett oszteo- és reumatoid artritisz esetében is mérsékelte az artritisz által érintett területet, a duzzanatot, valamint csökkentette a citokin nevű gyulladásos ingerületátvivő molekulák képződését.

Klinikai kísérletekben szintén biztató eredmények születtek. Egy kettős vak, randomizált, placebo-kontrollált vizsgálatban 30 olyan pácienst kezeltek Boswellia kivonattal illetve placebóval, akik térdporc kopásban szenvedtek. 8 hét után kivonattal kezelt betegek a tünetek nagymértékű enyhülésről számoltak be:

csökkent a térdben érezhető fájdalom, növekedett a térd hajlékonysága és a gyalogosan megtehető távolság, illetve csökkent a térdduzzadás gyakorisága is. Ezzel szemben a placebóval kezelt pácienseknél nem volt megfigyelhető változás.

Egy másik vizsgálatban szintén térdporc kopásban szenvedő betegeket kezeltek, ám olyan Boswellia kivonattal, amiben feldúsították az AKBBA összetevőjét. Klinikai és statisztikai szempontból is komoly javulást figyeltek meg a fájdalom és fizikai funkció terén, és megállapították, hogy nem csak a tünetek enyhültek, hanem az érintett ízületek állapota a nagymértékben javult.


Jogi nyilatkozat (Prominent Disclaimer): Az oldalon megtalálható információk, oktatási célt szolgálnak. Kérjük ne kizárólag ezen az oldalon feltüntetett információkra támaszkodjon és a termék használata és fogyasztása előtt mindíg olvassa el a címkén feltüntetett figyelmeztetéseket, adagolási javaslatokat. Kérem vegye figyelembe, hogy az oldalon taglalt termékek, nem helyettesitík a vegyes étrendet és a változatos életmódot. Bármely készítményre való allergia esetén, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Nyilatkozunk arról, hogy a termékeken feltüntetett alkalmazásra és fogyasztásra vonatkozó információk, megegyeznek az ezen a weboldalon feltüntetett információkkal. Kérjük vegye figyelembe, hogy az oldalon megtalálható információk, az egészségügyi hatóságok által nem ellenőrzöttek. Kérjük vegye figyelembe, hogy az aktuális hatályban lévő magyarországi és közösségi törvények alapján, az étrend-kiegészítők és élelmiszerek nem rendelkeznek semmilyen gyógyhatással, így nem alkalmasak betegségek kezelésére, vagy megelőzésére. A weboldaon feltüntetett információk, reklám és hivatkozási céllal kerültek feltüntetésre és nem helyettesítik egy orvos, egy gyógyszerész vagy egy engedéllyel rendelkező természetgyógyász tanácsát. Ne használja az oldalon lévő információkat öndiagnózisra.

Zöldkagyló.bolt.hu © 2010 - 2019
Kérem értesítsenek, ha vannak akciók