A Zöldkagyló története

A zöldkagyló története egészen a maorikig nyúlik vissza. Az Új-Zéland partmenti területein élő őslakosok tradícionális fogyasztói a zöldkagylónak, melyhez a szigetet körülvevő kirstálytiszta tengervízből jutottak hozzá. A zöldkagylót kézzel gyűjtötték Új-Zéland partjainál egészen az 1960-70-es évekig. Ekkor ugyanis a maorik szokásait vizsgálva a kutatók rájöttek, hogy a zöldkagylót fogyasztó bennszülöttek társadalmaiban jóformán ismeretlenek a nyugati világban jellemző mozgásszervi panaszok és megbetegedések.

A forradalmi felfedezés következtében a kagylók iránt fokozatosan megnövekedett a kereslet, mely életre hívta a kagylók tömeges előállítását – a tenyésztésük ipraosodását. Új-Zéland Nelson és Coromandel régióiban a kagylóágyakat gyorsan kikotorták és az ország egyedi akvakultúrája keretén belül kezdték tenyészteni.

A zöldkagyló-tenyésztés úttórői Noel és John Turner voltak. Turnerék keresték az ideális kagylótenyésztési technikát: a fiatal kagylókat tutajokról lelógatott köteleken tenyésztették. Új-Zéland Déli-szigetének védett területein vette kezdetét a zöldkagyló tenyésztése. A krisztálytiszta vizekben, a fitoplanktonokkal táplálkozó kagylók 12-18 hónap alatt értek meg a begyűjtésre.

1971-ben került az első adag zödlkagyló a piacokra. A feljegyzések szerint a legelső alkalommal 7 tonna kagylót sikerült betakarítani.

A technika fejlődésével a hagyományosnak számító ’tutajos módszerről’ a tenyésztők fokozatosan álltak át a japán horogsoros módszerre. Az új megoldás lényege, hogy a a nyílt vízen a nőstény kagylók petéit a kötelekre rakják és egy speciális váladékkal rögzítik őket. A kagylók a köteleken fejlődnek ki, a vízből kiszűrik a fitoplanktonokat és növekedésük során elérik a 9-12 cm-es hosszt.A zöldkagyló betakarítása alapos és kíméletes eljárás. A kagylókat ugyanis csak akkor lehet begyűjteni, amikor már érettek.

A begyűjtő csónakok fedélzetén a zöldkagylókat speciális zsákokba teszik, melyek egy tonnát is elbírnak. Ezeket a zsákokat a hajókból teherautókra pakolják, melyek a feldolgozó üzemekbe szállítják őket. A kagylók ugyan a tengeren kívül több napig is életben maradnak, de a begyűjtés szigorúan szabályai értelmében csak néhány órán át lehetnek szárazon.

A kagylótenyésztés semmilyen mellékhatásokkal nem jár, hiszen a zöldkagylót nem kell táplálni mivel rengeteg arrafelé a fitoplanktonok; a tengervíz pedig nem szorul mesterséges tisztításra, így a tenyésztés semmilyen hatással nincs a környezetre.

A zöldkagyló fokozatosan vált Új-Zéland fontos kereskedelmi árucikkévé. 2000-ben például az ország „tengeri herkentyű exportjának” második legfontosabb eleme volt a zöldkagyló: több mint 60 országba vitték és 170 millió dollár értékben adtak el belőle.Tudta-e?

 • Az új-zélandi zöldkagyló a kétajkúak közé, a puhatestűek törzsébe tartozik, melyekbe a mészhéjú állatok (kagylók, osztrigák), csigák, polipok és tintahalak is tartoznak.
 • A zöldkagyló tenyésztése ún. kagylótelepeken zajlik. Új-Zélandon több mint ilyen 600 telep található, ezek több ezer hektárt fednek le a tengeren.
 • A sziget legfőbb kagylótenyésztő területei a Marlborough Sounds és a Coromande/Hauraki-öböl.
 • A kagylótenyésztés mint iparág fontos szerepet játszik Új-Zéland gazdaságában. Az emberi fogyasztásra tenyésztett kagylók után körülbelül bőven 200 millió dollár feletti a bevétel.
 • Habár egyszerűnek tűnik, a kagylók tenyésztése sem zökkenőmentes, és nem megy nehézségek nélkül:
  • Kiszámíthatatlan ugyanis a peték utánpótlása
  • Az áttelepítés során adódhatnak problémák
  • Egyes halfajok szívesen táplálkoznak a kagylókkal
  • A horogsorokon más élőlények is megtelepedhetnek (tengeri moszatok, zsákállatok)
  • A kagylókban ritkán ugyan, de méreganyagok is felhalmozódhatnak

Vélemények a zöldkagylóról
Hosszútáv futó vagyok, részt veszek számos hazai és európai maratonon. Hála az Istenek csonttörésektől nem szenvedtem korábban sem, csontjaim erősek, viszont ízületeim, az inaim és a szalagjaim nagyon nagy terhelésnek vannak kitéve. A betonon történő futás, intenzívebben károsítja a lábam ízületeit, ezt jól tudtam. Erre kerestem megoldást korábban és így találtam meg végül a zöldkagylót. Az Arthro4 előtt kipróbáltam más zöldkagyló kivonatokat is, de végül nekem ez a termék vált be. Az Arthro4-et a 2018-ben történt ínszalag szakadásomnál használtam és egyértelműen jóval gyorsabban regenerálódott a bal lábam. Nemcsak sportolóknak érdemes az Arthro4-et kipróbálni szerintem, de azoknak is akik rendszeresen végeznek testmozgást, fizikai munkát.
Hajós Zoltán
Kaposvár

Ritmikus gimnasztikát oktatok már 12 éve lassan. Nálam és tanítványaimnál is gyakoriak a ínszalag húzódások, az ízületi fájdalmak és általában 2 havonta mindig van egy csonttörés is. Korábban számos zöldkagyló kivonatot használtunk, azonban miután az Arthro4-el megismerkedtem, csak ezt ajánlom mindenkinek. Nagyobb a hatékonysága mint bármely másik készítménynek, gyorsan regenerál ami nálunk fontos szempont.
Kelemen Mónika
Székesfehérvár
OTPay fizetés

Jogi nyilatkozat (Prominent Disclaimer): Az oldalon megtalálható információk, oktatási célt szolgálnak. Kérjük ne kizárólag ezen az oldalon feltüntetett információkra támaszkodjon és a termék használata és fogyasztása előtt mindíg olvassa el a címkén feltüntetett figyelmeztetéseket, adagolási javaslatokat. Kérem vegye figyelembe, hogy az oldalon taglalt termékek, nem helyettesitík a vegyes étrendet és a változatos életmódot. Bármely készítményre való allergia esetén, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Nyilatkozunk arról, hogy a termékeken feltüntetett alkalmazásra és fogyasztásra vonatkozó információk, megegyeznek az ezen a weboldalon feltüntetett információkkal. Kérjük vegye figyelembe, hogy az oldalon megtalálható információk, az egészségügyi hatóságok által nem ellenőrzöttek. Kérjük vegye figyelembe, hogy az aktuális hatályban lévő magyarországi és közösségi törvények alapján, az étrend-kiegészítők és élelmiszerek nem rendelkeznek semmilyen gyógyhatással, így nem alkalmasak betegségek kezelésére, vagy megelőzésére. A weboldaon feltüntetett információk, reklám és hivatkozási céllal kerültek feltüntetésre és nem helyettesítik egy orvos, egy gyógyszerész vagy egy engedéllyel rendelkező természetgyógyász tanácsát. Ne használja az oldalon lévő információkat öndiagnózisra.

Zöldkagyló.bolt.hu © 2010 - 2019